Atelier Aroha logo goudkleurig

Trouwring; aan welke hand draag je die?

Ga jij binnenkort trouwen en weet je niet aan welke hand je je trouwring ‘moet’ dragen? Lees dan snel verder

Aan welke hand draag je je trouwring eigenlijk?

Oorspronkelijk komt de gewoonte om je trouwring aan je linkerhand te dragen uit het Romeinse tijdperk. De Romeinen geloofden dat er een ader direct van het hart naar de ringvinger van de linkerhand liep. Deze ader kreeg de naam โ€œVena Amorisโ€, wat โ€œader van de liefdeโ€ betekent.

๐—ฅ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ด๐—ถ๐—ฒ
Of je je trouwring draagt aan je linker- of rechterhand kan afhankelijk zijn van religieuze tradities.
Binnen het Christendom dragen katholieken hun trouwring aan de linkerhand, terwijl protestanten hun ring aan de rechterhand dragen. Binnen de islam wordt de trouwring vaak rechts gedragen en bij een joods huwelijk wordt de ring tijdens de plechtigheid om de rechterhand geschoven, maar wordt daarna door de bruid verplaatst naar de linkerhand.

๐—ช๐—ผ๐—ผ๐—ป๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐˜๐˜€
Je keuze voor links of rechts kan ook worden bepaald door je woonplaats. In Nederland en Belgiรซ kan het verschillen per regio. In Antwerpen en Brabant is het meestal rechts. In Oost- en West Vlaanderen juist links.

๐—๐—ฒ ๐—ฑ๐—ผ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ฒ ๐—ต๐—ฎ๐—ป๐—ฑ
Tegenwoordig gaan mensen steeds vaker voor een praktische optie: als je rechtshandig bent, draag je je trouwring links en andersom. Je dominante hand gebruik je namelijk het meest, waardoor je je trouwring eerder zou kunnen beschadigen. Je kan het ook juist aan je dominante hand dragen, zodat men het vaker ziet.

Hoe zit het met de vinger? Het staat vast dat de trouwring altijd om de ringvinger gedragen moet worden. Maarโ€ฆ moet dat echt?

Elke vinger heeft een eigen symbolische betekenis.
De pink staat voor communicatie en creativiteit.
De ringvinger symboliseert liefde en schoonheid, uiteraard.
Je middelvinger vertegenwoordigt je wilskracht,
en je wijsvinger ambitie en vertrouwen.
Tot slot staat je duim voor onafhankelijkheid.

Het is tenslotte jouw trouwdag, dus jij bepaalt wat de beste optie is!

Zoeken jullie unieke en persoonlijke trouwringen die jullie liefdesverhaal perfect weerspiegelen? Laat ze dan maken door een goudsmid die jullie wensen kan omtoveren tot jullie droomtrouwringen 

trouwringen handgemaakt om vinger
Foto: Nicky Koopmans Fotografie
× Hoe kan ik je helpen?